Vals i mol: Søde stik i hjertet og musikalske kram fra Bull & Hjorth



Vals i mol:
Søde stik i hjertet og musikalske kram fra Bull & Hjorth

Makkerparret Gorm Bull og Palle Hjorth har med ”Alt er nu” skabt et bevægende album med 17 nedslag i livets forbistrede rod af melankoli og lykke.

Lad mig til en begyndelse være helt ærlig: Jeg småtudede mig igennem det meste af første gennemlytning af ”Alt er nu”, mens forårssolen bragede ned fra en skyfri himmel udenfor, og de første skud på bøgehækken kunne anes uden for mit køkkenvindue.

Albummet står på en sokkel af enkel og smagfuld, musikalsk skønhed, og skønt flere af sangene har glade budskaber, er der en underliggende tristesse, der rammer i hjertet. Det er ikke klynk; det er nærmere en resigneret sorgfuldhed i Gorms stemme og sangenes instrumentering. Her er ingen vrælende guitarsoli eller rock 'n' roll. ”Vejen frem er tit tilbage” drives frem af et cool bas-groove og afsluttes med elegant saxofon og legende tangentvirtuositet. Men selv det nummer, der med sine knap seks minutter er albummets længste, er melankolsk i sin indesluttethed.

”Vejen frem er tit tilbage/for at finde lyset frem/husk nu hvad de kloge sagde/de har været der, hvor det hele gik i kage/vejen frem er tit tilbage.”

Tristessen får en slags forløsning mod slutningen af albummet i det opløftende, cirkusprægede titelnummer. Bagefter får vi tilmed en kærligt kram og et klap på hovedet, da Gorm i ”Gråd” proklamerer:   

”Det er godt som tidsfordriv/At græde for en stund/Over livets perspektiv/Og at jorden er så rund (…) Mærke hvert et hjerteslag/Kende dets værdi/Sukke over at en dag/Er alt det her forbi.”

De suk kender jeg alt til.

Huskekager
Det er fem år siden, at Gorm Bull udsendte sit debutalbum, Huskekager. Siden har han i samarbejde med Palle Hjorth udgivet to album med henholdsvis Morten Nielsens og Halfdan Rasmussens digtning. Men ”Alt er nu” er blot det andet album med egne tekster i en lang, musikalsk karriere. Det fine debutalbum fra 2014 bar præg af, at han formentlig var alene om at udvælge sangene fra skrivebordsskuffens mange skitser. Det var alt sammen fine sange, men det kneb lidt med en samlende stemning. Siden har Gorm fundet et vigtigt makkerskab i tangenttroldmanden Palle Hjorth, der kan sige fra og til, når en vægelsindet sangskriver er i tvivl eller glemmer at tage sig selv tilstrækkeligt alvorligt.

Udgangspunktet for ”Alt er nu” er året 2016, der på nogle måder var et annus horribilis for Gorm. Han oplevede en personlig konkurs, så han måtte fraflytte sit hjem, en nær ven blev dødssyg af kræft, og undervejs var Gorm selv ved at opgive livet.

De åndelige benspænd
Samtidig var 2016 et utrolig arbejdsomt år. Han besluttede sig i slutningen af 2015 for, at han ville skrive et lille stykke poesi hver eneste morgen i hele 2016. Han kaldte projektet ”åndeligt benspænd”, og mange af rimene var med klare referencer til heltene Benny Andersen og Halfdan Rasmussen. Det måtte ikke tage meget mere end én times tid hver dag, og poesien kom meget naturligt til at handle om det, der fyldte den enkelte morgen. Nogle dage var det barnlige banaliteter, og andre gange var det langt mere følelsestunge emner, der kom ud i poetisk form. Blandt de 366 små rim (2016 var skudår) fiskede han en god håndfuld ud og satte musik til med hjælp fra Palle Hjorth. I foråret 2017 gik de to i Feedback-studiet i Aarhus med bl.a. trommeslager Peter Dombernowsky, bassist Henrik Poulsen, guitarist Rune Kjeldsen og saxofonist Niels Mathiasen. Her blev godt halvdelen af albummets 17 sange født.  

Flytningen fra hjemmet beskrives i ”Kærestebrev og flyttekasser”, den syge ven får en kærlig hilsen på ”Os to i din bil”. Tankerne om at forlade denne verden bearbejdes usentimentalt i ”Samtalen afbrudt”, som Gorm har skrevet som et afskedsbrev til sin datter.

”Rejsen er slut/Der er ikke mere at gi’ af/Samtalen afbrudt/Men bliv ikke trist/Eller bitter og vred/Hæng lidt med mulen/Intet varer ved.”

Bølgegang af følelser
Lykkeligvis var der mere at give af, herunder kærligheden til det nyfødte barnebarn Mille, som besynges i ”Lille Mille”. En hyldest til det nye, smukke, skrøbelige liv. Bagefter får vi som modsætning ”Lille engel”, der må tolkes som en afskedssang til et barn.

Men det hele handler ikke kun om Gorms prøvelser. "Til alt er forbi" blev skrevet til et bryllup i Palles familie, og "Kort fortalt", der kommer lige efter på albummet, er skrevet året efter, da gommen døde. Der er undertiden kort vej fra lykke til lidelse.

 ”Alt er nu” er en bølgegang af følelser – omtrent som livet i sin helhed. Et lindringsprojekt.

Den sidste og største bølgetop på albummet er titelnummeret, som indledes med den russiske kosmonaut Vladimir Komarovs afskedssalut til Jorden, da han under en mission i 1967 sander, at han ikke kan komme tilbage i live. Den historiske transmission er tilført sfærisk, musikalsk underlægning, før man efter næsten to minutter bliver ført ind i et opløftende musikalsk og poetisk kalejdoskop:

”Alt er nu/alt er nu/du og jeg/ jeg og du/og uanset hvor vi går hen, så er vi lige her/alt er nu.”

Gorm lyder omtrent så lettet og forløst, som teksten lægger op til.     

Skrøbelig, stærk og livsbekræftende
Slutteligt får vi den smukke, stemningsfulde ode til gråden, fremført på skramlet klaver og med Niels Mathiasens melankolske tenorsax. Vi kunne være på en lukket restauration, mens stolene sættes op. Man kan ikke tænke sig en meget smukkere afslutning på albummet, da Palle Hjorth tager de afsluttende akkorder på tangenterne.  

”Alt er nu” er skrøbelig, stærk og livsbekræftende som de første forårsblomster, der titter op af jorden. Man er ikke i tvivl om, at disse sange var vigtige for Gorm Bull, og de bliver også vigtige og væsentlige for alle os andre, hvis vi kan og tør tage dem ind. Der er en klar tråd gennem det hele - og følelser, de fleste kan finde resonans i.   

Jysk mini-releaseturné
Onsdag den 3., torsdag den 4. og fredag den 5. april 2019 tager Bull & Hjorth med band på mini-releaseturné til Herning, Viborg og Vejle. De medbringer trommeslager Peter Dombernowsky, bassist Henrik Poulsen og guitaristerne Søren Schack og Søren Zahle. Sidstnævnte har blandt andet bidraget med kor på albummet.

Bull & Hjorth har valgt at droppe cd- eller vinyludgivelse. Albummet er kun tilgængeligt som streaming på diverse streamingtjenester, herunder YouSee, Spotify og YouTube – til gengæld kan du købe en 72-siders bog om sangene og deres tilblivelse på www.perron.dk – eller ved de forestående koncerter. På Perron.dk kan du også høre albummet kvit og frit, hvis du ikke har adgang til andre streamingtjenester.





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Livsglæde på livstid

Uge 7: Bjørn Fjæstad - Du kender intet til mig

Min crooner på Samsø